неделя, 18 октомври 2015 г.

„Движение 21“ ще работи за намаляване на убийствения данък смет в Бургас

С представители на малкия и средния бизнес се срещнаха кандидатите за общински съветници от ‚Движение 21“ Живка Стоянова и Станимир Пехливанов.

Повече от час двамата говориха за проблемите на бизнеса, които могат да се решат от общинските съветници, за проектите, които се изпълняват от община Бургас, за ремонтите,които често отцепват огромни зони и бизнесът в тях е невъзможен. Живка Стоянова обърна внимание на обектите, които попадат в ремонтираните зони и трудно осъществяват дейност. При тях въпреки силно намалената им възможност за работа и приходи, ежемесечните разходи- дали под формата на наеми или заеми- си вървят точно както са вървели и в „нормалните“ месеци. „Знаем, че нещата трябва да се случват и понякога се налага да изтърпяваме неудобства, но месеци финансови загуби в кризисно време е нещо много повече от „изтърпявам неудобство“. Това може да ти коства бизнеса. Ние имаме изработена стратегия за компенсация на обекти, които попадат в такива зони и ще бъде една от първите теми, които ще дискутираме в бъдещия общински съвет.“ заяви втората в листата на „Движение 21“.

Голям интерес сред присъстващите породи идеята за създаване на общински браншови регистри. „В момента частният бизнес дори в своята сфера не се познава помежду си. Говорили сме с хотелиери- нито един не е наясно точно колко хотела има в Бургас, какви категоризации и с колко стаи. Случвало се е да получат запитвания за настаняване на групи, които не могат да поемат, но и не могат да насочат към правилния хотел. Това е загуба за бизнеса. Нашата идея е да се събере цялата информация по браншове в общински регистър, обектите да контактуват помежду си и при нужда да си помагат.“ Станимир Пехливанов с преференция 5. Счетоводителят има ясна визия и за възможностите за подпомагане на малкия и средния бизнес чрез намаляване на размера на местните данъци и такси. „За никого не е тайна, че такса смет в Бургас е най-висока от цяла България. Особено в последните кризисни години за много фирми е невъзможно да отделят 2-3 000 лв. годишно само за това. Ние смятаме, че ангажимент на общината е да помисли как да облекчи малкия и средния бизнес, които се явяват и основни работодатели. Изтормозени финансово работодатели не правят щастливи работещи, а нещастни работещи трудно могат да формират най-добрия град за живеене.“ категоричен бе Пехливанов.


Няма коментари:

Публикуване на коментар