сряда, 21 октомври 2015 г.

Калоян Недялков, кандидат за кмет на община Поморие: Нужна е стратегия за развитие на туризма, а не хаотични действия

Г-н Недялков, кои са проблемите на Поморие, които не търпят отлагане и чието решаване ще бъде приоритетно за Вас?

Напоследък всички ме питат кои ще бъдат приоритетите ми. Eстествено е всеки да прави собствен разбор на важни и маловажни неща, но когато се говори за взимане на решения, касаещи бъдещето на града, маловажни неща няма. Еднакво важни са и туризмът, и проблемите със здравеопазването, и образованието, и социалната политика, и европейските проекти. Общината трябва да търси по-мащабни инвестиции, в повече сектори, /а не както до сега предимно в туризма /, ако иска реален икономически растеж на икономиката. По този начин ще се повишат и доходите на хората и безнес средата. Приоритет е всеки проблем, които ще трябва да бъде резрешен и за който ще трябва да се работи през следващите 4 години.

Сферата на туризма е сред най-вълнуващата поморийци. Имате ли визия за развитието на туризма в общината?

Визията ми е в създаването на среда за целогодишен туризъм и за промотирането на града и околностите. Нужна е стратегия за устойчиво развитие на туризма. Истина е и всеки хотелиер, смятам, ще се съгласи с мен, че сезонът от 40 дни не може да напълни нито хазната на общината, нито може да задоволи финансовите и инвестиционни потребности на поморийци. Туризмът не е това, което беше. Големите хотели могат и са по-гъвкави в цени и предлагане, а малките, каквито са по-голяма част от хотелите на Поморие, са далеч от тези възможности. За тях остава да са задоволят с малкото туристи, които имат основно през най - силния туристически сезон. Един от приоритети на Община Поморие е да се търсят досегашните познати туристи / руснаци, украинци, немци, словаци/, но и алтернативи на тях, предлагайки им културен, чист и европейски град. А такъв без контрол на концесионерите /без хигиенни и санитарни изисквания по плажовете /, без контрол на отговарящите по сметопочистването или без контрол върху отговарящите за зелените площи, няма.  

Вече е 2015 г., а общинската администрация не е дигитализирана. Знаем, че това е един от приоритетите, върху който сте се концентрирали в изготвянето на програмата си. Можете ли да ни разкажете накратко?

Необходима е промяната в начина на обслужване в Община Поморие, а именно дигитализиране на сайта на общината. Оnline услуги реално към днешна дата не съществуват. Безмислено е изтегляне на формуляр, без да се предлага подаването му online било за деловодна справка, записване за приемен ден, справка за дължими данъци и такси, справка за туристически данък т.н. Трябва ни ефективна администрация, която да работи бързо в услуга както на бизнеса, така и за гражданите, а своевременият контрол ще гарантира прозрачността на институцията.

Поморие не може да се похвали с екологична инфраструктура. Във Вашия мандат това ще бъде ли променено?

Екологичната инфраструктура е от изключително значение за града ни. Педоставяне на подходяща, привлекателна и достъпна инфраструктура ще гарантира пълноценен, социален и културен живот на населението от една страна, а от друга страна ще гарантира уредеността в инфраструктурно отношение за гостите на града. Лошото състояние на уличната мрежа, както и остарелите и амортизирани инженерно-технически съоръжения, са в тежест за най-уязвимита група от населението. Трябва да насочим силите си към мобилна и екологична градска среда.

Няма коментари:

Публикуване на коментар